کندانسور کولر آسنا آمیکو اصلی
قطعات کولر آمیکو اصلی
استعلام سریع قیمت قطعات آسنا آمیکو
تماس با بایک پارت:
علل مهم خراب شدن کولر
- اول، خرابی کمپرسور کولر
یکی از مهم ترین بخش های کولر ماشین، کمپرسور نام دارد.
کمپرسور باعث حرکت گاز مبرد یا سیال خواهد شد.
در حقیقت کمپرسور وظیفه ی هدایت گاز سیال را از داخل اواپراتور به کندانسور کولر خودرو و پس از آن به کپسول خشک کننده دارد.
سپس به طور مجدد، گاز سیال را به داخل اواپراتور می فرستد و باعث حرکت داخل آن خواهد شد.
اگر کمپرسور کولر ماشین به مشکل برخورد نماید، موجب تاثیرگذاری در عملکرد سایر قسمت ها می گردد. مشکلاتی از قبیل از کار افتادگی، ضعیف شدن، قطع و وصل شدن و یا افت فشار از جمله ی آن ها است.
کپسول خشک کننده مانند یک منبع برای ذخیره سیال یا گاز مبرد بوده که باعث جذب رطوبت گاز خواهد شد.
اواپراتور نیز به کاهش دمای داخل اتاقک و جذب رطوبت هوا می پردازد.
در حقیقت عملکرد کولر ماشین شبیه به کولر گازی می باشد.
قیمت رادیاتور
به این صورت که با روشن شدن کولر و حرکت فن، جریان هوا با عبور از اواپراتور، سرما را به داخل اتاقک خودرو انتقال می دهد.
همانند کولرهای گازی خانگی؛ با تولید سرما، می توانند رطوبت داخل کابین را در مراحل تقطیر که موجب ایجاد قطرات آب شدند را به خارج از اتاقک انتقال دهند. این کار برعهده ی لوله هایی است که برای این کار طراحی گشته اند.
- دوم، کثیف بودن پره های کندانسور کولر خودرو:
از دیگر مشکلاتی که باعث عملکرد نادرست سیستم تهویه ماشین خواهد شد، کثیف بودن پره های کندانسور کولر خودرو شناخته شده. کثیف شدن این پرهها باعث گرم شدن خودرو شده و آمپر آب در ترافیک و رانندگی با سرعت پایین و بالا می رود. درنتیجه بهتر است در بازه های زمانی منظم، این پره ها را تمیز کرد.
- سوم، خرابی فن کندانسور کولر خودرو:
اگر فن کندانسور خراب گردد، باد کولر گرم خواهد شد. مواردی مانند خرابی رله، ایجاد مشکل در یونیت کنترل دما و کامپیوتر ماشین، ضعیف شدن باتری و گرم شدن بیش از اندازه ی موتور می توانند باعث خرابی در فن کندانسور گردند.
- چهارم، کثیف بودن اواپراتور داخل اتاقک ماشین:
به علت آن که هوا از اوپراتور عبور می کند، گرد و غبار روی آن را پوشانده و لایه ای از کثیفی، سطح آن را خواهد گرفت. کثیف شدن این قطعه موجب افزایش دمای داخل اتاقک شده و بوی نامطبوعی در فضای داخل جریان می یابد. این قسمت فضای مطلوبی برای تجمع و رشد میکروب و باکتری خواهد شد. درنتیجه همانند سایر قسمت ها، باید هر از چند گاهی آن را تمیز کرد.
- پنجم، خرابی ترموستات کولر ماشین:
خرابی ترموستات باعث ایجاد فشار زیادی به کمپرسور شده و باعث یخ زدن اواپراتور و یا قطع کمپرسور خواهد شد. همین امر باعث خنک نبودن باد کولر خودرو خواهد شد. البته امکان دارد خرابی ترموستات، به اشکال در برق و باتری ماشین نیز ارتباط داشته باشد.
- ششم، خرابی سنسور فشار گاز کولر ماشین:
خرابی در سنسور فشار گاز، موجب بالا و پایین رفتن فشار گاز در زمان رانندگی و در نهایت باعث بالا و پایین شدن لحظه ای باد کولر می گردد. در صورت تکرار این روند، فشار و آسیب زیادی به کلاچ کمپرسور و قطعات دیگر می رسد.
- هفتم، خرابی دریچه های کولر ماشین:
در برخی مواقع به دلایلی مانند باز و بسته کردن داشبورد و یا نصب سیستم صوتی، دریچه های کولر دچار مشکل و یا آسیب خواهند شد که در این شرایط باد کولر عملکرد مناسبی را نخواهد داشت.
- هشتم، بوی نامطبوع کولر ماشین:
همان طور که پیش از این اشاره شد، در برخی مواقع به علت تجمع ذرات ریز و وجود جلبک روی پره های اواپراتور، بوی نامطبوعی در اتاقک منتشر می شود که این اتفاق همراه باد کولر اتفاق می افتد. گاهی هم ممکن است به دلیل مسدود شدن لوله ی تخلیه آب اواپراتور، این بوی نامطبوع انتشار یابد.
- نهم، صدای زیاد کولر ماشین:
شل شدن تسمه کمپرسور و قرار نگرفتن آن در جای خود، از جمله دلایل اصلی ایجاد صدای آزار دهنده کولر ماشین می باشد. این مشکل در برخی مواقع، با سفت کردن تسمه و پیچ های اتصال کمپرسور قابل حل خواهد بود.